Легендата на Черноморец Иван Притъргов номиниран за почетен гражданин на град Бургас

Легендата на Черноморец Иван Притъргов бе номиниран за почетен гражданин на град Бургас. Притъргов почина преди година след тежък инсулт. Ветеранът на бургазлии издъхна в столична болница, където в последните шест дни най-добрите невролози и кардиолози в страната, се опитваха да направят и невъзможното, за да го спасят. Той получи тежък инсулт, докато играеше футбол на малки вратички. Призът ще бъде връчен на семейството на покойния, на 06-и декември – празникът на Бургас, в сградата – Дома на НХК.

Иван Притъргов е легендарен голмайстор на Черноморец, един от футболистите, които ще оставят името си изписано със златни букви в спортната история на Бургас. Роден е на 15 септември 1952 г. в Бургас. Бургас е само мястото, където се ражда, израства в село Долно Езерово, Бургаско, сега квартал на Бургас. До VIII клас учи в местното училище „Христо Ботев“ и благодарение на местните учители и директора на училището Ненчев тренира футбол в селския отбор. Неговият талант и трудолюбие скоро биват забелязани от футболните специалисти. Играл за Черноморец в периода 1969-1973, 1977-1984, Ботев Пловдив 1974-1975 и ЦСКА 1975-1977. Шампион на България през 1976 г. с ЦСКА (голмайстор на отбора с 10 гола в 29 мача). Голмайстор на „А“ група през 1975 г. с 20 гола за Ботев Пловдив и на Южната „Б“ група през 1974 г. с 23 гола за Черноморец. В „А“ група е изиграл 332 мача и е отбелязал 76 гола. Има 7 мача и 2 гола за „А“ националния отбор, 1 мач за „Б“ националния отбор, 16 мача с 5 гола за младежкия и 12 мача с 4 гола за юношеския национален отбор. За КЕШ има 4 мача и 1 гол за ЦСКА. Футболист с разнообразна и резултатна игра. „Заслужил майстор на спорта“ от 1976 г. Бивш треньор на Несебър.

Заедно с Иван Притъргов призове ще получат още народната певица Янка Рупкина, художникът Руси Стоянов (посмъртно), историкът-краевед д-р Вида Буковинова, както и българският музикант и композитор Тончо Русев, който ще получи званието Кавалер на „Сребърният кръст на Свети Николай“.

Българският футболен съюз, ръководството на ФК Черноморец 1919, треньорите, футболистите и привържениците на „акулите“ поднасят искрени съболезнования към близките и семейството на Притъргов.

Поклон пред светлата му памет!

Leave a Comment