Легендата на Черноморец Иван Притъргов с приз за почетен гражданин на град Бургас

Четирима нови почетни граждани и други четирима носители на Ключа от кулата бяха удостоени днес. Най-достойните бургазлии бяха наградени на тържественото заседание на ОБС Бургас. По традиция на Никулден отдаваме дължимото уважение и признание на онези хора, които са проявили доблест, човечност, постигнали са успех в своята професия. Бургазлии за пример и подражание. В залата на местния парламент на НХК, днес политическите сили загърбиха противоречията и се обединиха, за да отбележат подобаващо празника на град Бургас – 6-и декември.

По време на тържествената сесия на местния парламент за първи път беше връчен най-високият почетен знак на града – “Сребърен кръст на свети Николай”. Негов кавалер стана композиторът Тончо Русев. Няколко души са удостоени с почетния знак “Ключа от кулата на Бургас” – ученият проф. д-р Георги Чалдъков, художникът Радостин Дамасков, Светла Стоева – диригент на бургаска хорова школа “Милка Стоева”, заслужилите архитекти Дунка Герганова и Деви Симеонов. “Почетна значка на Община Бургас” получиха няколко души, проявили смелост, спасили човешки животи и предотвратили тежки инциденти. Сред тях е Женя Райкова, която спасява дете от удавяне на бургаския плаж. Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев, ученици от Търговска гимназия – за потушаване на пожар. С почетна значка е отличен и Николай Танев, помогнал за спасяването на възрастен болен мъж по време на наводнението в село Равнец.

Новите почетни граждани на Бургас са народната певица Янка Рупкина, изтъкнатият краевед Вида Буковинова, художникът и скулптор Руси Стоянов – посмъртно и футболната легенда на Черноморец Бургас Иван Притъргов – посмъртно.

Притъргов бе награден с приз за почетен гражданин на град Бургас. Той почина преди година след тежък инсулт. Ветеранът на бургазлии издъхна в столична болница, където в последните шест дни най-добрите невролози и кардиолози в страната, се опитваха да направят и невъзможното, за да го спасят. Той получи тежък инсулт, докато играеше футбол на малки вратички. Призът бе връчен лично на семейството от г-н Димитър Николов – кмет на град Бургас.

Иван Притъргов е легендарен голмайстор на Черноморец, един от футболистите, които ще оставят името си изписано със златни букви в спортната история на Бургас. Роден е на 15 септември 1952 г. в Бургас. Бургас е само мястото, където се ражда, израства в село Долно Езерово, Бургаско, сега квартал на Бургас. До VIII клас учи в местното училище “Христо Ботев” и благодарение на местните учители и директора на училището Ненчев тренира футбол в селския отбор. Неговият талант и трудолюбие скоро биват забелязани от футболните специалисти. Играл за Черноморец в периода 1969-1973, 1977-1984, Ботев Пловдив 1974-1975 и ЦСКА 1975-1977. Шампион на България през 1976 г. с ЦСКА (голмайстор на отбора с 10 гола в 29 мача). Голмайстор на “А” група през 1975 г. с 20 гола за Ботев Пловдив и на Южната “Б” група през 1974 г. с 23 гола за Черноморец. В “А” група е изиграл 332 мача и е отбелязал 76 гола. Има 7 мача и 2 гола за “А” националния отбор, 1 мач за “Б” националния отбор, 16 мача с 5 гола за младежкия и 12 мача с 4 гола за юношеския национален отбор. За КЕШ има 4 мача и 1 гол за ЦСКА. Футболист с разнообразна и резултатна игра. “Заслужил майстор на спорта” от 1976 г. Бивш треньор на Несебър.

След смъртта кметът Димитър Николов също изказа съболезнования към близките и приятелите на покойната легенда на Черноморец Бургас.

“Искрено скърбя, че от живота си отиде един невероятен човек, който носеше в себе си дух на шампион. Иван Притъргов винаги ще бъде част от онова поколение футболисти, за които носенето на клубната фланелка и спортсменството бе въпрос на чест. Със своя талант той написа едни от най-светлите страници в историята на спорта в Бургас. По време на своята кариера Иван Притъргов спечели шампионската титла на страната, игра в националния отбор, стана голмайстор на българското първенство. Наред със спортните качества, той печелеше уважението както на съотборниците си, така и на съперниците на терена със своята доброта и човечност. Иван Притъргов винаги ще бъде пример за младите поколения футболисти, защото правеше всичко със сърце и душа. Почивай в мир, шампионе!”, завърши Николов.

Българският футболен съюз, ръководството на ФК Черноморец 1919, треньорите, футболистите и привържениците на “акулите” поднасят искрени съболезнования към близките и семейството на Притъргов.

Поклон пред светлата му памет!

Leave a Comment