Бизнесменът Стоян Царев помогна на Черноморец

Бизнесменът Стоян Царев дари топки за Детско-юношеската школа на Черноморец. Ръководството на клуба, треньорите и талантите на „акулите“ благодаря на кандидата за депутат, а ето и какво написа той на профила си във Фейсбук:

Здравейте, приятели и съмишленици!

Тези от вас, които ме познават, знаят, че аз съм спортен човек, интересувам се от #спорта и помагам, когато има нужда и възможност. През тази седмица се срещнах с родители, чиито #деца тренират в детско-юношеската школа на “Черноморец 1919” Бургас. Това е клубът, в който тренират най-много възрастови групи деца.

За съжаление, неговата издръжка е изключително затруднена. Това посочи и ръководителят на школата Илиян Илчев. Той призна, че никой не им помага, издържат се от таксите, от известна субсидия от общината, но най-вече разчитат на #дарения и спонсори. Това е трудоемко и е свързано с обикаляне и молене за най-елементарни неща като екипировка или транспорт за гостуване. Този проблем стои пред редица спортове у нас, включително и в Бургас и е необяснимо как клубовете са докарани до подобно състояние.

Пред родителите посочих, че това е най-малкото обидно, при всяка нужда да се търсят спонсори и да се молят.

Моето предложение, което смятам да осъществя, когато ми гласувате доверие и стана народен представител, е да се реализира най-накрая законът за даренията. Ако това бъде регламентирано и обвързано с данъчни облекчения, няма нужда да се ходи при спонсори, а спонсорите ще идват сами. И в това съм категоричен, защото всеки ще има полза от подобен акт на дарение. И в друго съм категоричен – че това няма да е в помощ не само на #футбола и на талантливите деца в този спорт, но и на всички останали.

Държавата и общините не винаги оказват помощта, която е необходима, показва го и моят опит досега. Само за пример – по времето на Йоан Костадинов, при 80 млн. лв. бюджет, имаше професионален футбол, баскетбол и волейбол. Днес, при 360 млн. лв., търсим пари за топки и екипи.

Нужна е и промяна в субсидирането на клубовете, това да става на и база на постигнати успехи. Необходимо е и Министерството на спорта, заедно с Българския футболен съюз, да разработят програми, свързани с подпомагането на нашите талантливи деца. Именно това ще са моите каузи като народен представител.

Аз смятам, че един закон за даренията ще помогне на детско – юношеските школи да се изправят на крака и да произвеждат истински таланти, които после да захранват и мъжките отбори. А когато има по-добри условия за тренировки, това ще привлича и повече подрастващи към спорта. Защото спортът е здраве, а тук говорим за здравето на нашите деца.

Ваш Стоян Царев!

Бюлетина 25/преференция 106

Leave a Comment